Kuşadası hava durumu Kuşadası’nda yaşayan herkes başta olmak üzere Kuşadası’na gelmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin ilgilendiği bir konudur. Tatil yeri olarak Kuşadası’nı seçtiyseniz öncelikle tatil yapacağınız tarihlerde hava sıcaklığının ve deniz suyu sıcaklığının nasıl olacağını merak edersiniz. Bu yazımızda Kuşadası iklimi ve Kuşadası’nda ortalama hava sıcaklığı konusunda bilgi bulabilirsiniz.
Kuşadası Ege Bölgesi’nde bulunan ve Aydın iline bağlı olan bir kıyı şehridir. Kuşadası’nda Ege Bölgesi’ne hakim olan Ege iklimi görülür. Ege iklimi aslında Akdeniz iklimi ile büyük oranda benzerlik gösteren bir iklimdir. Bu nedenle Antalya ve Mersin gibi illerde görülen sıcaklık ortalamalarına çok benzeyen sıcaklıkları Kuşadası’nda görmeniz mümkündür.
Ege Bölgesi’nde, Akdeniz’den farklı olarak, dağlar denize dik uzanır. Akdeniz’de dağlar denize paralel uzanmaktadır. Ege Bölgesi’ndeki iklim ile Akdeniz Bölgesi’ndeki iklim farklılığı bu nedenle oluşmaktadır. Ege Bölgesi’nde denizcilik etkisi iç kesimlere kadar etki etmektedir. Ege’de yazları sıcak ve kurak hava hakim iken, kışları ılık ve yağışlı bir hava görülür.
Kuşadası’nda Hava Durumu Nasıldır?
Kuşadası’nda sıcaklıklar kıyıda en yüksek değerlerdedir. Sıcaklıklar kıyıdan iç kesimlere gidildikçe düşer. Ayrıca Kuşadası’nın uzandığı kıyı boyunca sıcaklıklar güneyden kuzeye doğru düşer. Kışın sıcaklıkların en çok düştüğü aylarda dahi güneyde ortalama 14 derece sıcaklık ölçülürken, kuzeyde sıcaklıklar 8 dereceye kadar düşmektedir. Aynı şekilde kıyıda bulunan noktalarda yazın 29 derece olan sıcaklıklar iç kesimlerde 25 dereceye kadar düşmektedir.
Kuşadası’nda kışın genellikle yağışlı ve ılık hava görülür. Ege Bölgesi’nde kışın kıyılarda yağışlar genellikle yağmur şeklinde görülür. Ancak iç kesimlere gidildikçe yağışlar kar şeklinde düşer. Bu nedenle Kuşadası hem kış aylarında hem de yaz aylarında yaşamak için çok ideal bir şehirdir. Kuzeyden esen rüzgârlar güneye doğru eser. Bu rüzgârlar kuru ve yağış bırakmayan rüzgârlardır.
Gece ile gündüz sıcaklıkları arasında çok fark vardır. Gündüzleri denizden karaya esen rüzgârlar geceleri karadan denize doğru eser. Bu nedenle bu rüzgârlara meltem rüzgârları adı verilir.